Välj en sida


Jag fick nöjet att debattera med Socialdemokraterna från Vallentuna, i samband med att jag ämnade mig ut till containern för att slänga veckans samling av ytterst delikat reklam. Det är alltid lika trevligt att prata i mun på sin opponent, speciellt när jag ser mig själv som vinnare, för ”hon”, socialdemokraten kunde endast avsluta med att jag är driven, det är inte så många ungdomar idag.

Jag pläderade fram mina livserfarenheter allt ifrån skogsplantering med frågeställning om varför dagens svenska ungdomar inte gör sådant arbete. Vi har hundratals män från Polen som gör det istället, vilket glädjer mig för dem som har städer med väldigt hög arbetslöshet. Nu kan ungdomar luta sig tillbaka ånyo eftersom Socialdemokraterna ger dem praktikplattser. Dessa finansieras dessutom av staten, dvs. av de övriga som arbetar.

Svar på tal….
Fick jag däremot när jag frågade hur många som gick på bidrag 2006. Eftersom kvinnan från Socialdemokraterna i Vallentuna inte visste det fick jag upplysa henne om att det var 1,2 miljoner människor som gick på bidrag. –”Men över 80 000 de blev utförsäkrade, de var sjuka och fick inte någon sjuklön”!

Ställd blir jag och ska nu försöka svara tillbaka på ett sätt som särskiljer sig från politiker, som sedvanligt vis inte svara på frågan vilket förlöjligar hela situationen.

Det är två motpoler där det inte är rätt att utförsäkra någon som har cancer som ett exempel. Där tycker jag det har gått för långt, samtidigt som att jag upplever att det är stor andel som sjukskriver sig trotts att man är arbetsför. Det går att hitta åtskilliga artiklar och historier i ämnet om utförsäkrade människor landet runt. Ett citat som jag uppskattar är Britt-Mari Nilsson, 54 år som var sjukskriven under en viss tid, men arbetstränade för att komma tillbaka till arbete 100%.

– Rehabiliteringen var ett redskap för mig att ta mig ur problemen. Det tog mig tillbaka, men så är jag också envis och tjurig, säger hon.

Det är en avgörande skillnad om vad drivna människor kan åstadkomma. Vissa behöver man dessutom tvinga till ett arbete för att få dem till arbete. Jag vill gå så långt att man tvingar socialkanten som sitter och dricker öl på en parkbänk och visar full effektivitet med högerarmen vilken kan hälla in öl till strupen som vill fuktas. Då kan man hålla i en kratta med samma arbetsmönster. Drastisk som jag ärm är det precis vad jag tycker. Varför ska jag betala h*n:s tillvaro vid parkbänken? Eller i det här fallet ungdomar som börjar sin mening i CV:t ”Jag älskar att söka jobb”.

Drivna människor, ungdomar som vuxna
Är vad som krävs för att få större andel medborgare i sysselsättning. Vi är ett folk som blir äldre, vilket gör att det är en större andel människor som behövs tas om hand. Det finns ett problem i framtiden där bristen på drivna ungdomar består utav en större andel. Med uppgifter från SCB angående befolkningsstruktur visar potentiella signaler att andelen +75 år är så hög som 14% med en beräknad befolkning om 11,7 miljoner människor år 2060.

Ungdomar är inte så drivna som du!
Är svaret jag fick från denne Socialdemokrat i Vallentuna. Det är just det som är problemet, det saknas ungdomar såväl som vuxna med driv i sig. Tystnad ägde rum med hänvisning om att jag kommer få ta hand om 13 åringar vilka ska motiveras. Jag ser dock inget problem med det. Min dotter 7 år som jag skickar iväg på enklare ärenden, exempelvis cykla ned till centrum 2 km för att införskaffa mjölk till mitt kaffe. Är ett ypperligt sätt att odla fram en driven tillika stark ungdom som sticker ut i mängden.