Välj en sida

TiggareSom dörrslusk får jag nätter till ända bemöta dessa tiggare som skramlar med deras muggar likt en maracas, vars ljud får mig att bli lika vansinnig som när sonen ideligen trycker på knappen till brandbilens sirener. Tyvärr, blir även jag som alla människor till slut vansinnig, av ljudet det vill säga. Jag försöker kommunicera med människan på Italienska ”calma, calma” och gestikulerar med en skakande rörelse. Tror Ni denne kvinna lyssnar? Nä, vi fryser dock båda två och längtar bort från vinden som kommer ända från Globen likt en centrifug längs Götgatan.

 

Efter debatten på SVT i går 4/5 2014 där  ”tiggarna” kom upp som ämne som vind för våg lämnar sitt land ut till det okända. Har SD med Jimmy Åkesson som ledare ambition att förbjuda tiggeri och dessutom skärpa regler för fri rörlighet mellan Rumänien och Sverige (om jag minns helt rätt). Anni Lööf kontrar dock med att man bör sätta press på Rumänien som under budgetåret 2007-2013 har fått 200 000 000 000 kr, (200 miljarder kronor för Rumäniens utveckling). Vilket tydligen inte har kommit Romer till gagn. Häri sätta press på Rumänien vars tillskott ska motverka fattigdomen. Det är fattigdomen som är problemet förtydligar hon.

 

Det är fint och humant att tycka synd om utsatta människor, och säga intetsägande ord under en debatt. Det är en annan sak att ta itu med problemet och fatta ett beslut som gör skillnad. Anni Lööf nämner dock det utvecklingsbistånd som Rumänien har fått från EU, det kastar om inte ljus på situationen. Press bör därmed sättas på Rumänen som i sin helhet uppenbarligen inte tar hand om hela sin befolkning.

 

Mitt problem i sakfrågan är att Rumänien har som sagt fått 200 miljarder kronor vilka inte har investerats på ett sådant sätt att det har kommit till hela befolkningens gagn. Häri har man utöver det inte på allvar satt press på Rumänien så att omgivningen i Stockholm mdfl. tvingas bemöta dessa tiggare och tiggarna bemöts av våra blickar vilket isig inte är sunt för någon.