Välj en sida

Jag sitter och förundras över SAAB och dess nio liv, eller är det konstgjord andning som har pågått en längre tid. Första gången jag fick höra att de anställda inte hade fått någon lön, tappade jag nästan hakan. Sen att ”någon” gör en beställning på x-antal Saab bilar så pass lägligt att löner ska kunna betalas ut gör mig än mer förundrad.

Det nionde livet måste ha passerats nu när Saab säljer sina fastigheter. Att SAAB har hängt på fallrepet länge förvånar väl ingen, men jag kan just nu bara glädja mig åt att Mona Sahlins plan om att ge GM 5 miljarder kr som inte gick igenom (YouTube klipp här i ämnet).

 

Men när ska SAAB dö om man så säger, det senaste beskedet om fastighetsaffären som kommer kunna betala ut löner i två månader ger inte mig något förtroende för SABB i ett längre perspektiv. Å andra sidan utgör det möjlighet för SAAB att kunna låna mer pengar från EIB, för att eventuellt kunna betala sina skulder som tes vara uppemot 800 miljoner kronor. För mig är det här vansinnig strategi och jag undrar inte om det är billigare att förtidspensionera de SAAB anställda som vill och de övriga som fortfarande kan arbeta får helt enkelt se sig om en annan karriär eller söka andra arbeten.

Tuffa ord som kommer från mina tankar och fingrar, men det här är väl livet och det är inte första gången ett stort företag av SAAB:s storlek som försätter sig i konkurs.