Välj en sida

ökenlägeMagstarkt att gå ut med en rubrik i sin bestämmelse om att det ska ske i det ökenläge som råder. Må så vara, det är dock min slutgiltiga analys varpå jag mer än gärna äter upp den hatten om det visar sig att något nyval inte kommer ske. Mer allvarligt än så kan det inte bli, för det som är etter värre, är vad som kan hända när det väl blir omval.

Valmyndigheten får en budget om ca 250 miljoner kronor inför varje val. Det är således utstakat från början kring kostnaderna för tryck och porto av röstsedlar, utöver sedvanlig reklam inför val av regering och övrig hantering för vallokalerna och dess volontärer. Eftersom Stefan Löfven gick till val utan en konkret plan och på det vann, vilket nu har skapat ett läge där det för honom är mindre lätt att presentera en regering. Kan vi se dessa 250 miljoner kronor som ett första misslyckande hos Socialdemokraterna, för det kan knappast ha blivit förvånande att Sverigedemokraterna skulle agera vågspelare.

 

Min tvetydiga frågeställning angående omval är vad utgången kring det kan bli. Kan vi se ett liknande resultat, eller får vi se ett Sverigedemokratsparti bli det näst största partiet, om inte större än så i Sveriges rikstag?

I samband med att Alliansen står utan en klar ledare efter Fredrik Reinfeldts avgång, kan det i möjligaste mån lyfta fram de mindre partierna i Alliansen. Annie Lööf har verkligen under de senaste veckorna stått på sig och visat att hon är en person att räkna med. För min egen del finns det någon sorts eufori att bara se henne tala vilket gör Annie Lööf till ett explicit val som regeringschef.

 

För att det ska vara möjligt måste Alliansen se vart de har tappat sina väljare, vilka leds indirekt rakt ned i Sverigedemokraternas fåra. Det handlar inte inte rasism eller sakpolitik inom invandringsfrågan. Utan förklara för de äldre varför de som lever på ålderdomshem ska offra sig för andra, dessutom mer än vad de redan gör.

För att inte gå i strid med LO, eller för den delen få indirekta lönedumpningar är det en snäv balansgång, vem vågar gå närmast Sverigedemokraterna och hur mycket? För ett nyval, ger utan några som helst djupare analyser en direkt positiv riktad effekt åt just Sverigedemokraterna. Det är just det som oroar en mer än att Stefan Löfven inte är i stånd att presentera en gemensam budget följt av ett regeringsförslag.